2021 paasgroetAlles moeten we nu al heel lang missen: het batje, het racket, de ballen, het kopje koffie, het biertje, het nöhlen, het zeuren, het praatje, de waeke deurzagen, het lachen, het huilen…

Alles wat een club zoveel meer maakt dan een balletje slaan, alles wat we in deze tijd zo hard nodig hebben moeten we missen. Maar wat we wel hebben zijn onze herinneringen, hele mooie herinneringen. Herinneringen die ik, ook met de Paasdagen in aantocht, graag met jullie wil delen.

De herinneringen van mij aan Litac gaan al meer dan 40 jaar terug. Als een jonkie kreeg ik training van Angelo G.. Het heeft mij ver gebracht (ha, ha). Hoogtepunten waren toen dat we in plaats van tafeltennissen gingen voetballen in de sportzaal bij de Ludgerusschool die nu afgebroken is.

Ander hoogtepunt is de bouw van de Zandschoppe in 1993. Met inzet van velen is toen de basis gezet voor de Zandschoppe zoals we hem nu kennen. Als letterlijk hoogtepunt voor mezelf op het dak platen leggen samen met o.a. Jurgen B. De jonkies, want de oudjes konden niet zo goed op het schuine dak staan. Onze beloning? Een lekker biertje, lachen en een goed gevoel samen te werken met anderen aan een mooi doel.

De Zandschoppe is inmiddels verder gegroeid in een fantastisch sportcomplex.
Litac is verder gegroeid, niet alleen in ledenaantal, maar ook als vereniging. Ik voel me nog steeds het jonkie, ondeugend en betrokken. Om mij heen zijn er ouderen en jongeren lid geworden, ik noem ze voor het gemak de blagen en de opa’s en oma’s om het onderscheid met mij als jonkie te maken.
De vereniging is gegroeid, velen hebben het gevoel bij Litac ergens bij te horen.

Hoe gaat het nu in de coronatijd, nu de deuren gesloten zijn? Het is anders, maar er zijn ook in coronatijd veel mooie momenten geweest. Zo zie ik nog de foto’s van de jeugd voor me die buiten aan het trainen zijn onder leiding van Inge en Lars, word ik als vrijwilliger net als vele andere vrijwilligers positief verrast door het bestuur met een soort vrijwilligers walkthru door de fantastisch mooie nieuwe kantine, wordt de rookworstenactie een groot succes door inzet van vele vrijwilligers en ondernemers en zie ik onze Zandschoppe als stemlokaal in de krant verschijnen.

Ik zie de coronatijd dan ook als een lang voorspel waardoor het eerste bezoek aan de Zandschoppe weer extra lekker zal smaken. In de nieuwe kantine een avondje met mijn matties weer aan de bar een biertje drinken, nöhlen, zeuren, de waeke deurzagen, lachen, huilen…

Ik wil afsluiten met één van de laatste woorden van Bibian Mentel, een grote inspiratiebron van mij, op de vraag wat is de zin van het leven:

De zin van het leven is liefde. In welke vorm van dan ook. Verzamel herinneringen in plaats van af te gaan op bezittingen. Het enige waar ik me nu aan vasthou zijn toch de mooie herinneringen aan de lieve mensen om me heen.

Fijne Paasdagen eet niet teveel, geniet van je mooie herinneringen, kijk naar elkaar om en hou vol!

Anne

Inloggen

Ga naar boven